Vinařská oblast: Klimatický typ Kakheti
Typ podnebí: Mírné kontinentální
Výnos hroznů: 8-10 tun/hektar
Odrůdové složení: Mtsvane, Kisi, Rkatsiteli
Typ vína: Bílé šumivé víno brut
Alkohol podle objemu: 12,5 %
Zbytkový cukr a celková kyselost: 6-12 g/l; 5 g/l
Výživové údaje (na 100 ml): 320 kJ/77 kcal; Obsahuje siřičitany
Vinifikace:
K výslednému "perlivému procesu", kde základní víno prochází fermentací se využívá metoda Charmat (postup při výrobě šumivého vína, kdy druhotné kvašení, při kterém se tvoří bublinky, probíhá v nerezových tancích a po upuštění tanku začne víno zrát. Víno je pak lehké, svěží a jemně šumivé).
K zahájení tohoto procesu jsou do speciálního tlaku přidány přírodní kvasinky a přesně odměřené množství hroznové šťávy. Toto šumivé kvašení trvá až jeden měsíc, během kterého kvasinky přeměňují cukr na alkohol a oxid uhličitý. Ten je zachycen ve víně a vytváří šumivé bubliny známé jako "perláž".
Poznámky k degustaci:
Barva: Světle zlatá se zelenými odlesky.
Aroma: Vůně je intenzivní s různými druhy ovoce, doprovázená jemnými bylinnými tóny v důsledku prodlouženého stárnutí na kalech.
Chuť: Opakující se ovocný aromatický profil, patro je zvýrazněno dlouhou hrou jemných bublinek.
Párování jídel: Sýrové prkénko, dezerty při teplotě 5-7°C.